El 40 per cent de les hospitalitzacions per fracàs renal agut a l’àrea metropolitana de Barcelona, causades pels inhibidors del sistema renina-angiotensina.
El 40 per cent de les hospitalitzacions per fracàs renal agut a l’àrea metropolitana de Barcelona es deuen a l’ús de medicaments inhibidors del sistema renina-angiotensina. Així ho assegura un estudi realitzat per l’Hospital Universitari de Bellvitge en col·laboració amb l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol i l’Hospital Clínic. Es tracta de la primera investigació que quantifica els casos de fracàs renal agut a l’àrea metropolitana de Barcelona causats per aquests medicaments. En un 4 per cent dels casos, la complicació renal deriva en diàlisi, i, en un 1,7 per cent, causa la mort del pacient.
Els inhibidors del sistema renina-angiotensina són medicaments molt utilitzats per combatre la insuficiència cardíaca, la hipertensió i la pèrdua de proteïnes del ronyó. Aquests medicaments han demostrat la seva seguretat i utilitat, però, com explica Joan Torras, cap de secció del Servei de Nefrologia de l’Hospital Universitari de Bellvitge, “ja no s’administren amb la prudència del principi sinó amb una generositat a vegades excessiva”. I un dels efectes secundaris pot ser el fracàs renal agut.
En tot cas, com assenyala Consuelo Pedrós, del Servei de Farmacologia Clínica de l’Hospital Universitari de Bellvitge i autora principal de l’estudi, la meitat dels pacients que van participar a la investigació “ja patien insuficiència renal crònica o una altra patologia renal, i tots presentaven almenys un factor de risc de deteriorament de la funció renal, com són la deshidratació, l’aportació insuficient de líquids o la diarrea. Així mateix, tres de cada quatre prenien al mateix temps diürètics o antiinflamatoris”.
Recomanacions per als professionals
Aquests medicaments salven vides, però, com explica Joan Torras, “els metges han de ser conscients de la importància d’una dosificació correcta, vigilar l’ús combinat amb altres fàrmacs i el maneig de malalties afegides que puguin augmentar el risc de fracàs renal, i no oblidar-se de monitorar periòdicament la funció renal”. A més, és aconsellable que els pacients s’hidratin suficientment quan prenen aquests medicaments.