Implicar a tots els departaments en la salut dels ciutadans. Aquest és un dels grans objectius del Pla Interdepartamental de Salut Pública (Pinsap), liderat pel Departament de Salut a través de la Secretaria de Salut Pública i la Direcció General de Planificació i Recerca en Salut. Perquè la bona salut dels ciutadans no ha de ser només responsabilitat del Departament de Salut. El 80 per cent dels determinants de salut es troben fora del sistema sanitari. Per aquest motiu, com ha explicat Antoni Mateu, secretari de Salut Pública de la Generalitat, és tan important un pla com el Pinsap. “És un programa pioner a tota Europa, ja que les línies d’actuació que proposa obliguen al Govern, és a dir, el Pinsap marca l’estratègia del Govern en salut pública”.
De gira amb el Pinsap
En les darreres setmanes, la Generalitat ha presentat les línies mestres del Pinsap en les diferents delegacions territorials. I, el passat 26 de juny, es va celebrar a Sant Fruitós de Bages la primera presentació del cicle de jornades “Pinsap 2014”, en el que responsables de diversos departaments expliquen com apliquen la salut en totes les polítiques públiques. “Sumar els esforços de tots els departaments és fonamental per millorar la salut dels ciutadans”, ha assenyalat Antoni Mateu.
“Per exemple, en els últims deu anys s’han evitat a Catalunya quasi 3.000 morts en accidents de trànsit gràcies a polítiques de diferents departaments. Gràcies a què s’ha millorat la seguretat de les carreteres, s’ha obligat a fer ús del cinturó de seguretat i s’han engegat campanyes per conscienciar als conductors en matèria de seguretat”.
Iniciatives del Pinsap
Un dels grans reptes per millorar la salut dels ciutadans és combatre l’augment de l’obesitat. “Un de cada dos catalans tenen excés de pes. I només l’11,7 per cent dels adults i el 5 per cent dels nens mengen la quantitat recomanable diària de fruites i verdures. Per això, estem negociant amb hotelers, bars i restaurants perquè serveixin fruita pelada i tallada. Així serà més fàcil que la gent mengi fruita. Això és el Pinsap”.
Un altre objectiu és que les empreses que optin a concursos de la Generalitat rebin més punts si són empreses promotores de salut, segons els criteris de Salut Pública. “I, quan s’inicia un programa urbanístic, perquè no fer una memòria de salut, a banda d’una memòria econòmica? Així, coneixeríem l’impacte d’una obra en la salut dels ciutadans”. I la cultura també és salut. Els estudis indiquen que l’assistència a activitats culturals s’associa a una major supervivència de les persones. “Quan la gent va al teatre o als museus, es mou, estableix relacions socials, gaudeix d’una experiència gratificant… Per això hem posat en marxa el cicle de conferències ‘Lletres i salut’, on escriptors parlen de la relació entre cultura i salut”.
El Govern ha decidit afegir una dosi de vacunació contra la meningitis C per mirar d’evitar els casos d’aquesta malaltia en l’adolescència i la joventut. Aquesta iniciativa forma part de les modificacions en el calendari vacunal recomanades per la Secretaria de Salut Pública, assistida pel Consell Assessor de Vacunacions del Departament de Salut. Segons el Govern, aquests canvis suposen una millora del calendari actual. Altres novetats són la vacunació contra l’hepatitis A als 12 mesos i als 6 anys; l’adopció definitiva de la vacuna de la tos ferina en embarassades en l’últim tram de gestació (en els darrers anys s’ha observat un augment de la incidència d’aquesta malaltia); el retràs als 6 anys de l’administració de la cinquena dosi de la vacuna contra la diftèria, el tètanus i la tos ferina (DTPA), que fins ara es recomanava posar entre els 4 i els 6 anys; l’administració de la vacuna contra la diftèria i el tètanus (Td) als 14 anys, i no entre els 14 i el 16 anys, com es feia fins ara; i l’administració de la segona dosi de la triple vírica (XRP) entre els 3 i els 4 anys, i no als 4 anys, que era la recomanació actual.